Οι caretta caretta …

Οι διακοπές συνεχίζονται σε ένα μοναδικό νησί που λατρεύω.

Η Ζάκυνθος είναι αυτό και οι χελώνες caretta caretta ωοτοκούν εδώ.

IMGP9989a.JPG

Το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος στη δυτική πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το κλίμα είναι γενικά ζεστό με μεγάλη ηλιοφάνεια. Το νησί καλύπτει μια επιφάνεια 406,000 στρεμμάτων και η ακτογραμμή του είναι περίπου 110 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά, μόνο ένα μικρό τμήμα των ακτών του είναι αμμώδες. Στη Ζάκυνθο, οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, ωοτοκούν κυρίως στις παραλίες του Κόλπου του Λαγανά, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Από συστηματικές μελέτες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι ο Κόλπος του Λαγανά αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Για το λόγο αυτό, το 1999 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.

Υπάρχουν έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά, συνολικού μήκους 5,5 χιλιομέτρων. Αυτές είναι το Μαραθωνήσι, ο Ανατολικός Λαγανάς, το Καλαμάκι, τα Σεκάνια, η Δάφνη, και ο Γέρακας. Κάθε χρόνο, από αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οι θαλάσσιες χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε αυτές τις παραλίες. Ο αριθμός φωλιών που γίνονται κάθε χρόνο είναι κατά μέσον όρο περίπου 1200.

Το ακατοίκητο νησάκι Μαραθωνήσι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Κόλπου του Λαγανά και έχει στο βόρειο-δυτικό τμήμα του μια παραλία (μήκους 370 μ. περίπου) με λευκή χοντρόκοκκη άμμο. Στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχουν αμμόλοφοι, οι οποίοι σε μερικά σημεία φτάνουν μέσα στη στεριά μέχρι και πάνω από 50 μ. Πίσω από την παραλία υπάρχει βραχώδης λόφος που καλύπτεται από μεσογειακή βλάστηση. Το ερείπιο ενός παλιού μοναστηριού που ανήκει στην Εκκλησία της Λιθακιάς, είναι το μοναδικό κτίριο στο μικρό αυτό νησί. Τουρίστες επισκέπτονται την παραλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με οργανωμένα ολοήμερα ταξίδια ή με ενοικιαζόμενα ή και ιδιωτικά σκάφη. Φώτα και θόρυβος από τις γύρω οικιστικές περιοχές του Λαγανά και της Λιθακιάς επηρεάζουν την παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οργανωμένες επισκέψεις επιτρέπονται από τις 7.00πμ με 7.00μμ από την 1 Μαΐου μέχρι και την 31 Οκτωβρίου. Η παραμονή των επισκεπτών επιτρέπεται μόνο σε απόσταση μέχρι 5 μέτρα από τη θάλασσα καθώς στο πίσω μέρος της παραλίας βρίσκονται οι φωλιές των θαλάσσιων χελωνών.

IMGP9690.JPG

Advertisement

0 σκέψεις σχετικά με το “Οι caretta caretta …”

  1. Καλημέρα Μαρία Έλενα. Έχω πάει στη Ζάκυνθο και έχω βρεθεί στον
    κόλπο του Λαγανά. Φυσικά, δεν ευτύχησα να δω τις χελώνες αλλά
    καλύτερα, για να μην τις ανησυχούσα κι όλας..:-)

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s