Aπολαύστε την … αξίζει

Η πόλη της Μυτιλήνης κτισμένη στο νοτιανατολικό άκρο του νησιού, είναι μια σύγχρονη πόλη με αρκετά στοιχεία από το παρελθόν. Αποτελεί πρωτεύουσα του νησιού και έδρα του νομού Λέσβου , διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο, με πληθυσμό 40..000 κατοίκους.

Η σημερινή πόλη απλώνεται πάνω σε επτά λόφους, ενώ σ’ ένα πευκόφυτο ύψωμα στα ανατολικά βρίσκεται το φρούριο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.

Aξιοσημείωτο είναι ό,τι το ύψωμα αυτό αποτελούσε ξεχωριστή νησίδα μέχρι το 1ο αιώνα μ.Χ. Αργότερα ενώθηκε με επιχωματώσεις με την απέναντι ακτή και η πόλη εξαπλώθηκε στα δυτικά. Κατά την κλασική εποχή το νησάκι της πόλης της Μυτιλήνης, σύμφωνα με μαρτυρίες, επικοινωνούσε με την αντικρινή παραλία με γεφύρια. Ένας δίαυλος, το στόμιο του οποίου επισημάνθηκε στην Πάνω Σκάλα, ένωνε το βόρειο με το νότιο λιμάνι.

Η προκυμαία του εσωτερικού (νότιου) λιμανιού δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα στη πόλη, όπου το μάτι του επισκέπτη μπορεί να συνθέσει μια εικόνα από την παλιά αρχοντιά της Μυτιλήνης συνυφασμένη με τη νέα πραγματικότητα. Εκεί βρίσκονται το νομαρχιακό μέγαρο, το δημοτικό θέατρο (υπό ανακαίνιση), το δημαρχείο, καλοδιατηρημένα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και τράπεζες, ξενοδοχεία, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, γραφεία ταξιδιών, πρακτορεία πλοίων. Πάνω απ’ όλα ξεχωρίζει ο Άγιος Θεράπων όπου με τον επιβλητικό και περίτεχνο τρούλο του, δεσπόζει κυριολεκτικά στο λιμάνι. Η προκυμαία προτείνεται για «βόλτα», ειδικά τις απογευματινές ώρες, Αυτή τη ώρα, το φως που έρχεται «ξυστά» επάνω από τους λόφους της πόλης, χρωματίζει απλόχερα το λιμάνι, χαρίζοντας μια ηρεμία στο κάθε επισκέπτη.

Παράλληλα της προκυμαίας εκτείνεται η οδός Ερμού η οποία αποτελεί τον κύριο εμπορικό δρόμο της πόλης. Περπατώντας κανείς την Αγορά και προχωρώντας προς το τέλος της Ερμού θα συναντήσει παραδοσιακά παλαιοπωλεία και γραφικά μαγαζάκια, ενώ στα δεξιά απλώνονται η Κουμιδιά και τα Λαδάδικα, περιοχές με έντονη παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα, γραφικά σοκάκια και ωραία παλιά εμπορικά κτίρια που σιγά – σιγά αναπαλαιώνονται.

Η Ερμού φτάνει μέχρι το βόρειο (παλιό λιμάνι) ο «Μαλόεις λιμήν» των αρχαίων, που είχε κατασκευασθεί ειδικά με πυθμένα από «ντουσεμέ», για να μην μπορούν να αγκυροβολούν τα εχθρικά σκάφη, Νεκρό τώρα, με το θρυμματισμένο μόλο και τα ερείπια μιας ξεχασμένης εποχής. Ο χώρος όμως αναβαθμίζεται και ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ευχάριστα την ώρα τους στα αναψυκτήρια του παλιού λιμανιού αγναντεύοντας από τη μια τον γραφικό συνοικισμό της Επάνω Σκάλας και από την άλλη το κάστρο.

0 σκέψεις σχετικά με το “Aπολαύστε την … αξίζει”

  1. Υ Π Ε Ρ Ο Χ Η Μ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η !!! Την Έζησα…για κάποια χρόνια
    και την έχω μέσα στη καρδιά μου!

    Στο χαρίζω…και σύντομα θα το κάνω εγγραφή! Σ’ ευχαριστώ για τις
    θύμησες…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s