Πάρε φόρα…

Για ακόμη μια φορά η νεανική καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» ξαφνιάζει ευχάριστα. Με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων – ακόμη και όσων νομίζουν ότι το θέμα δεν τους αφορά, 15 ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο φωτογραφήθηκαν για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον…

…ιό Hiv-Aids. Παράλληλα, για το διάστημα 28 Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης. Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η καμπάνια της PRAKSIS εστιάζει και φέτος με δυναμικό τρόπο, τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.

«Το Aids στο δυτικό κόσμο πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση και ατομικής ευθύνης. Παρ’ όλες τις ατέλειες και τις ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο, την αποσπασματική ενημέρωση, τη διαπιστωμένη ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης και έρευνας, αλλά και κυρίως τη δυσκολία ελεύθερης πρόσβασης πληθυσμών στην εξέταση και στη φαρμακευτική αγωγή, ο καθένας μας οφείλει να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες στο ζήτημα αυτό. Με την φετινή καμπάνια επικεντρωνόμαστε τόσο στη χρήση του προφυλακτικού, ως μοναδικού αξιόπιστου μέσου πρόληψης αλλά και στην τακτική εξέταση, που μας αφορά όλους» τονίζει ο Πρόεδρος της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ*, ο συνολικός αριθμός HIV οροθετικών ατόμων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2009 ανέρχεται σε 9.798.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των οροθετικών στη χώρα υπολογίζεται να είναι σχεδόν τριπλάσιος (δηλαδή περισσότερα από 25.000 άτομα), καθώς υπάρχει ο λεγόμενος «κρυφός αριθμός» όσων ζουν με τον ιό και είτε δεν το γνωρίζουν γιατί δεν έχουν εξεταστεί, είτε δεν το έχουν δηλώσει. Ο εφησυχασμός που κυριαρχεί για το θέμα σήμερα, ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την εξάπλωση του ιού. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν αύξηση του αριθμού των οροθετικών στην Ελλάδα γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από το 2002 και έπειτα, ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2007 που παρουσιάστηκε μικρή πτώση), με έμφαση στις ηλικίες 25-34 ετών.

Σε μια συμβολική κίνηση, στο πλαίσιο της καμπάνιας, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, η Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) θα επεκτείνει το ωράριο των εξετάσεων (8.30 π.μ. – 12 μ.μ) και με επιπλέον προσωπικό θα δέχεται ανώνυμα και δωρεάν πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν για τον ιό Hiv.

Εκδηλώσεις Ενημέρωσης

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει Συνέντευξη Τύπου στο Public (πλατεία Συντάγματος) στις 12:00 το μεσημέρι. Στη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των ΜΚΟ και φορέων που συμμετέχουν στην Καμπάνια θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν και να αναδείξουν τις διαφορετικές διαστάσεις της HIV λοίμωξης, τόσο τις καθαρά επιδημιολογικές όσο και πολύ περισσότερο τις κοινωνικές της διαστάσεις. Αμέσως μετά, δηλαδή στη 13:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα Free Hugs της PRAKSIS με γνωστούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, δημοσιογράφους, αθλητές, πορεία ενημέρωσης των εθελοντών της PRAKSIS και των συμμετεχόντων Μ.Κ.Ο με αφετηρία το Public στο Σύνταγμα και διαβαίνοντας από κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά και δρόμους όπου συναθροίζονται και μετανάστες (Σταδίου, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αιόλου, Πειραιώς, Σαπφούς, Ευρυπίδου, Αθηνάς) θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά σε ειδικά διαμορφωμένο πορτοφολάκι που προσφέρει δωρεάν και σε αποκλειστική χορηγία η εταιρεία Durex. Η πορεία θα επιστρέψει στην πλατεία Συντάγματος όπου η PRAKSIS και η καμπάνια ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ, συμμετέχει στο 2ο Φεστιβάλ Υγείας του Δήμου Αθηναίων (από τις 28/11/2009 έως και την 1/12/2009). Το υλικό της PRAKSIS θα διανέμεται ταυτόχρονα την 1η Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις ενημέρωσης, σε όλη την Ελλάδα, όπως: Πειραιά, Καλλιθέα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Δράμα, Καβάλα, Πρέβεζα, Χίο, Ρόδο, Λάρισα, Έβρο, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Τρίκαλα, Μαγνησία, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Λακωνία, Ημαθία, Εύβοια, ΤΕΙ Δράμας, ΤΕΙ Καβάλας, κ.ά.

Η καμπάνια ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης Πρώτα Ρώτα από την ΜΚΟ PRAKSIS. Αποκλειστικός χορηγός της Καμπάνιας (παραγωγή έντυπου υλικού, αναπαραγωγή ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σποτ) είναι η εταιρεία Gilead. H καμπάνια ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ από το 2007 υποστηρίζεται από Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης υποστηρίζεται επίσης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σημαντική είναι η συμβολή και συμμετοχή ακόμη 12 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς των Πανεπιστημίων Κρήτης (Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Αιγαίου. Συμμετέχουν επίσης, ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας – Παράρτημα Καστοριάς – Σχολές Ωμέγα – Κέντρο Πρόληψης «Σταθμός» – Κοινωφελής Επιχείρηση Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Τυχερού – Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Χίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Aids, επικοινωνήστε με την κα. Μαρία Μουδάτσου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της PRAKSIS στο τηλέφωνο 210 520 5200.

* ΚΕΕΛΠΝΟ, Δελτίο Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Hiv/ Aids λοίμωξης στην Ελλάδα, 31-10-2009 Αθήνα. http://www.keelpno.gr

Πηγή:

http://www.zonews.gr/Index.php?showbody=1&articleid=3874

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s