Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού …

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Με το σύνθημα «Μητρικός θηλασμός – Όλοι κερδίζουν» και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στην χώρα μας από την 1η έως την 7η Νοεμβρίου, η Νομαρχία Πειραιά πραγματοποιεί εκστρατεία δράσης στον δρόμο (street action) με στόχο την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και την υποστήριξη των νέων μητέρων στην κατεύθυνση αυτή.

Street action από τη Νομαρχία Πειραιά για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού Με το σύνθημα «Μητρικός θηλασμός – Όλοι κερδίζουν» και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στην χώρα μας από την 1η έως την 7η Νοεμβρίου, η Νομαρχία Πειραιά πραγματοποιεί εκστρατεία δράσης στον δρόμο (street action) με στόχο την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και την υποστήριξη των νέων μητέρων στην κατεύθυνση αυτή.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Πειραιά θα διανείμουν σε κεντρικά σημεία δήμων του ευρύτερου Πειραιά ενημερωτικό φυλλάδιο, με το οποίο αναδεικνύεται η αξία και σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού για την μητέρα και τα μωρά.

Σκοπός της δράσης είναι παράλληλα να αναδειχτεί ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ο ασφαλής, υγιής και εφαρμόσιμος τρόπος για να σιτιστεί ένα μωρό από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του και με τις κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο ή και πλέον χρόνια.

Στο φυλλάδιο επισημαίνεται ότι κανένας τρόπος διατροφής δεν μπορεί να συγκριθεί με τον μητρικό θηλασμό.

Οι νέες μαμάδες κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού μπορεί να αντιμετωπίσουν μικροπροβλήματα, τα οποία με λίγη καλή διάθεση και με την βοήθεια εξειδικευμένων ατόμων (κυρίως Μαίες), μπορούν να τα ξεπεράσουν, ώστε να συνεχίσουν ανεμπόδιστα τον θηλασμό του μωρού τους.

Πολλά όμως είναι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού, τόσο για τα μωρά, όσο και για τις μητέρες.

Η ιατρική επιστήμη έχει αποδείξει ότι μωρά τα οποία θηλάζουν έχουν ευεργετικές συνέπειες για την υγεία τους και συγκεκριμένα :

– Προφύλαξη από αλλεργίες (ειδικά σε οικογένειες που ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι αλλεργικοί, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί κάποια αλλεργία και στο παιδί, γι’ αυτό ο θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες είναι πολύ σημαντικός).

– Προστασία από μολύνσεις (αρχικά το μωρό προστατεύεται από τα αντισώματα που έχει πάρει από την μητέρα του με τον θηλασμό.

Το μητρικό γάλα και ειδικά το πρωτόγαλα, με τα αντισώματα που έχει, είναι το μόνο που γεφυρώνει την ευαίσθητη περίοδο από την γέννηση του παιδιού μέχρι την συμπλήρωση του πρώτου έτους).

– Τα παιδιά που θηλάζουν πάσχουν λιγότερο από διάφορες ασθένειες, όπως λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες κ.τ.λ και έχουν καλύτερη πνευματική και ψυχική ανάπτυξη.

– Το μητρικό γάλα είναι εύπεπτο, μειώνει την εμφάνιση κωλικών.

– Τα άτομα που έχουν θηλάσει τουλάχιστον για 6 μήνες, έχουν μακροχρόνια οφέλη στην υγεία τους, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός συνδέεται με την πρόληψη ή τη μειωμένη εμφάνιση ορισμένων χρόνιων παθήσεων.

Εξαιρετικά σπουδαία είναι ωστόσο τα πλεονεκτήματα και για την υγεία των μητέρων, όπως :

– Προστασία από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

– Γυναίκες που έχουν θηλάσει παθαίνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες πιο σπάνια οστεοπόρωση.

– Γρηγορότερη παλινδρόμηση της μήτρας μετά τον τοκετό

– Ανάπτυξη βαθειάς σχέσης αγάπης και στοργής με το μωρό, ενώ

– Το μητρικό γάλα είναι φθηνό και πάντα διαθέσιμο, στην κατάλληλη σύσταση και θερμοκρασία Η Νομαρχία Πειραιά ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες μητέρες ότι στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας (Ηρώων Πολυτεχνείου 19) υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας στο τηλέφωνο 210 4113282, καθώς και στο Μαιευτήριο Έλενα στο τηλ.

210 6462782, αλλά και σε άλλα Δημόσια Νοσοκομεία, όπου μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε απορία και να βοηθηθούν στο αξιόλογο αυτό κομμάτι της ζωής που λέγεται μητρικός θηλασμός.

Η εκστρατεία ενημέρωσης της Νομαρχίας Πειραιά έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα παρακάτω σημεία και στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

– Κυριακή 2 Νοεμβρίου Από τις 12.00 έως τις 14.00 στο πάρκο διασκέδασης παιδιών Allou Fun Park στον Ρέντη

– Δευτέρα 3 Νοεμβρίου Από τις 12.00 έως τις 14.00 στην πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Αγίου Γεωργίου και στην οδό Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό

– Τρίτη 4 Νοεμβρίου Από τις 12.00 έως τις 14.00 στην περιοχή Ταμπουρίων και στην οδό Π. Τσαλδάρη, στο Κερατσίνι

– Τετάρτη 5 Νοεμβρίου Από τις 11.00 έως τη 13.00 μπροστά από το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Τζάνειο Πειραιά

– Πέμπτη 6 Νοεμβρίου Από τις 11.00 έως τη 13.00 μπροστά από το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «’Αγιος Παντελεήμων»

– Παρασκευή 7 Νοεμβρίου Από τις 12.00 έως τις 14.00 στην πλατεία Κοραή Πειραιά Από το Γραφείο Τύπου

Πηγές: http://www.pathfinder.gr

           http://www.nomarhiapeiraia.gr

Advertisement

0 σκέψεις σχετικά με το “Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού …”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s