Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνο ξεκίνησαν εχθές αλλά δεν είχαν την αίγλη των δικών μας ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004.
Παρακολούθησα την τελετή έναρξης αλλά ένα ήταν το σημείο που με εντυπωσίασε.
Το «κυρίως πιάτο» της τελετής έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε με τον τεράστιο ψηφιακό «πάπυρο» που ξεδιπλώθηκε στο κέντρο του σταδίου. Πάνω του υπάρχει ένα χαρτί -ακόμα μία σπουδαία κινεζική ανακάλυψη. Το χαρτί μετατρέπεται σε τρισδιάστατη πλατφόρμα, όπου προβάλλονται κινέζικα ιδεογράμματα και σχήματα ανάμεσα στα οποία και το Σινικό Τείχος.
Εντυπωσιακή ήταν και η αναπαράσταση του «δρόμου του Μεταξιού», της διαδρομής που ένωνε την Κίνα με τον Δυτικό Κόσμο πριν από 2.000 χρόνια. Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Λανγκ Λανγκ, έπαιξε συνοδευόμενος από την πεντάχρονη Μουζί Λι, και ακολούθησαν οι θεματικές ενότητες «Φύση» και «Ονειρο», με 2,008 γνώστες της παραδοσιακής πολεμικής τέχνης Τάιτζικουαν, μπόλικη φαντασία και «Χολιγουντιανά» εφέ. Το πιο εντυπωσιακό απ΄όλα ήταν η τεράσια σφαίρα που συμβόλίζει τη Γη, που βγήκε από τα «έγκατα» του σταδίου. Εχει διαμετρο 30 μέτρα, βάρος 400 τόνους και ανυψώνεται με ταχύτητα 12 μέτρων το λεπτό.
Η Σάρα Μπράιτμαν, «έμπειρη» σε Ολυμπιακές τελετές, τραγούδησε το «You and me» με τον «εγχώριο» σταρ Λιου Γκούανγκ. Η Μπράιτμαν είχε τραγουδήσει και το 1992 στη Βαρκελώνη, ντουέτο με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Χιλιάδες εθελοντές ξεχύθηκαν στο στάδιο, για τη δική τους παρέλαση που προετοίμαζαν απ΄τον περασμένο Μάρτιο και μόλις τελείωσαν, όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή.
Ο Ηλίας Ηλιάδης έγινε ο πρώτος αθλητής των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων που πάτησε το πόδι του μέσα στη «Φωλιά του Πουλιού». Με τη γαλανόλευκη στα χέρια κι αυτό το χαμόγελο που… σκλαβώνει, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του τζούντο άνοιξε το «χορό» της παρέλασης των αθλητών, υπό τις ιαχές του πλήθους και με μουσική υπόκρουση από ορχήστρες από πέντε Ηπείρους. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής για κάθε αθλητή και αυτό το συναίσθημα μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πρόσωπα όλων όσοι παρέλασαν, εκπροσωπώντας τις 204 χώρες των Αγώνων.
Από αυτές, το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου συγκέντρωσαν η Κινεζική Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, οι Ισπανοί που είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Κίνα, το Ιράκ… ως είθισται τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και -; φυσικά -; η οικδέσποινα χώρα των Αγώνων, Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι θεατές αποθέωσαν το σημαιοφόρο της Ελβετίας, το νούμερο 1 του παγκόσμιου τένις Ρότζερ Φέρερερ, ενώ χλιαρές αποδοκιμασίες ακούστηκαν κατά την ομολογουμένως πολυπληθέστατη παρέλαση της Αμερικανικής ομάδας. Ο στίβος με 61 αθλητές έχει τη μερίδα του λέοντος από τα αθλήματα που εκπροσωπούν οι σημαιοφόροι των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες. Ακολουθούν: κολύμβηση με 19 αθλητές, τζούντο 17, κανόε καγιάκ 13, άρση βαρών 12, σκοποβολή και πάλη από 10, πυγμαχία 9, κωπηλασία, ιστιοπλοϊα και τάε κβο ντο από 6, μπάσκετ και πινγκ πονγκ από 5, ποδηλασία 4, μπάντμιντον, ξιφασκία, γυμναστική, χάντμπολ, χόκεϊ, σόφτμπολ, τένις από 2 και, τοξοβολία, καταδύσεις, υδατοσφαίριση και ιππασία από έναν αθλητή. Επίσης, σημαιοφόροι είναι ένας προπονητής κι ένας προπονητής!
Μεταξύ αυτών και πως έφτασε ο Λι Νινγκ, τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ανυψώθηκε με ειδικό μηχανισμό κι έκανε εναερίως το γύρο του σταδίου, για να ολοκληρώσει την τελετή έναρξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Πραγματικά αυτή η τελετή έναρξης δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ΄τη δική μας τελετή έναρξης.
καλησπέραααααα!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Γεια σου Σαυράκι
Φιλάκια …
Μου αρέσει!Μου αρέσει!