Πάμε για ένα μπουρδέτο …

corfu200304%20006.jpg

Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.

Το πιο φημισμένο αξιοθεατό της είναι το Ποντικονήσι που είναι μπροστά στο Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται μια μικρή εκκλησία του Παντοκράτορα, του 11ου ή 12ου αιώνα. Επίσης αξιόλογα κτίσματα είναι και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων το άφθορο σκήνωμα του οποίου φιλοξενείται στον ομώνυμο ναό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους που υπάρχουν. Κάθε χρόνο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πλήθος ξένων.

Τό εσωτερικό τού Ιερού ναού τού Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος.

Αποψη τής εκκλησίας τού Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος από τήν οδό Αγίου Σπυρίδωνος,διακρίνεται τό καμπαναριό τού ιερού ναού καί η βόρεια πλευρά του.

Η Ιερά μονή τών Βλαχερνών εις τό Κανόνι.

Αποψη τής Ιεράς μονής τών Βλαχερνών στό Κανόνι καί τό Ποντηκονήσι.

Ο Ιστορικός ιερός ναός τών Αγίων Ιάσονος καί Σωσιπάτρου .Εκτίστηκε τόν 120 αιώνα καί ευρίσκεται στό προάστειο τού Ανεμομύλου.Ο ναός είναι Βυζαντινού ρυθμού.

Ο Αχιλέας θνήσκων,τό αριστούσγημα τής τέχνης μέ τήν έμφυτη έκφραση τού πόνου στό πρόσωπο,εις τό Αχίλειο.

Τό ανάκτορο τού Κάιζερ,Γουλιέλμου τής Αυστρίας ,τό περίφημο Αχίλειο,εκτίστηκε πρός τιμή τής Αυτοκράτειρας τής Αυστρίας Ελισσάβετ, τής ξακουστής Σίση.

Aχίλλειο: βρίσκεται λίγο μετά το Γαστούρι και σίγουρα αποτελεί το high light του νησιού. Όσοι επισκέπτονται τη Kέρκυρα θα περάσουν από το Aχίλλειο για να δουν το ανάκτορο της βασίλισσας της Aυστρίας Eλισσάβετ. Χτίστηκε το 1890 σε νεοκλασσικό ρυθμό και ένα υπέρογκο ποσό σπαταλήθηκε για την παραφορτωμένη και υπερβολική διακόσμησή του. Aγάλματα με παραστάσεις των εννέα μουσών, του Shakespeare, του λόρδου Bύρωνα και βέβαια του Aχιλλέα θνήσκοντος ή θριαμβευτή υπάρχουν εδώ για να μας θυμίζουν τη μοναχική βασίλισσα. O κήπος και η θέα του Aχίλλειου είναι αναντίρρητα θαυμαστοί. Mετά τη δολοφονία της Eλισάβετ το 1898, το κτίσμα έμεινε έρημο μέχρι το 1907, όταν αγοράσθηκε από τον Kάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμο το B που για λίγα χρόνια ζούσε κατά περιόδους εδώ. Σήμερα τα προσωπικά αντικείμενα και το γούστο των παλιών ιδιοκτητών του διατηρούνται μουσειακά και εκτίθενται στα μάτια και τις φωτογραφικές μηχανές των επισκεπτών.

Τό Ανάκτορο τών Αγίων Ταξιάρχου Μιχαήλ καί Αγίου Γεψργίου στήν Κάτω Πλατεία τής Κέρκυρας.Είναι τό Ανάκτορο τής Αγγλικής Αρμοστείας.Εμπρός ο μπρύντζινος ανδριάντας τού Αγγλου Αρμοστή Φρειδερίκου Ανταμς.

Χαρακτηριστική παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία τής Κέρκυρας.Μέ αυτή τήν ενδυμασία εντύνονταν οι παλιοί Κερκυραίοι.

Χαρακτηριστική γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία τών παλαιών γυναικών τής Κέρκυρας.Ακόμη καί σήμερα φοριέται σέ μερικά χωριά τής Κέρκυρας.

Τό κτίριο τής Ιονίου Ακαδημίας τής Κέρκυρας.Τό κτίριο κατεστράφη ολοσχερώς από τίς εμπριστικέ βόμβες τής Γερμανικής Θηριοδίας τήν 14ην Σεπτεμβρίου 1943 κατά τού βομβαρδισμούς τού Β΄Παγκοσμίου πολέμου καί αναστηλώθηκε από τήν αρχή τό 1992.Η Ιόνιος Ακαδημία είναι τό πρώτο Ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα πού λειτούργησε στήν Κέρκυρα κατά τήν αποχή τής Αγγλοκρατίας καί ιδρύθηκε από τόν φιλέλληνα Γερμανόν Φρειδερίκον Γκύλφορντ.Σήμερα αποτελεί μέρος τού ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Τό κτίριο τής Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας.Τό ξακουστό ΓΚΟΛΦ.

Αποψη τής παλιάς Βενετσιάνικης Κέρκυρας από τήν κορυφή τού Νέου Ενετικού φρουρίου.Στό βάθος τό Παλαιό Ενετικό φρούριο.

0 σκέψεις σχετικά με το “Πάμε για ένα μπουρδέτο …”

  1. Είναι υπέροχη η Κέρκυρα!!!

    Να προσθέσω και την Παλιοκαστρίτσα; ‘Ενα μοναστήρι, πάνω σ΄ενα
    εξ΄ίσου φανταστικό κόλπο με πολύ πράσινο…

    Φιλιά…

    Μου αρέσει!

  2. Γεια σου Γιώτα

    Φυσικά και να προσθέσεις ότι θέλεις.

    Η Παλαιοκαστρίτσα και το μοναστήρι είναι ξεχωριστά σε αυτό το
    πανέμορφο νησί.

    Φιλάκια …

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε