Ετοιμασίες για το Πάσχα …

Κάθε χρόνο φτιάχνω κουλούρια για το Πάσχα. Φέτος σκεφτηκα να φτιάξω και τσουρέκια. Οι συνταγές ακολουθούν παρακάτω και ευχηθείτε μου καλή επιτυχία.

Πασχαλινά Τσουρέκια

Υλικά:

7 κούπες αλεύρι κίτρινο (δυνατό)

1 κούπα φρέσκο βούτυρο λιωμένο

2 κουτάλια της σούπας μαστίχα

2 φακελάκια μαγιά σκόνη

1 κουτάλι της σούπας αλάτι

1 1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα γάλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

4 αυγά

2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση:

Σε ένα γουδί ή στο μούλτι ρίχνουμε την μαστίχα και την κάνουμε σκόνη (προσοχή να είναι όλα απόλυτα στεγνά). Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, την κοπανισμένη μαστίχα, τη μαγιά και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αυγά, το βούτυρο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε για 10 λεπτά σε μεσαία ταχύτητα προσθέτοντας εάν χρειαστεί λίγο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί μια εύπλαστη αλλά όχι αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ με μια κουβέρτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Αφού γίνει αυτό παίρνουμε το ένα τέταρτο από τη ζύμη και με το χέρι μας το πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για την υπόλοιπη ζύμη. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε με τον κρόκο των δύο αυγών χρησιμοποιώντας ένα κομματάκι βαμβάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Κουλουράκια Πασχαλινά

Υλικά:

7 κούπες αλεύρι

1 κούπα βούτυρο φρέσκο

2 κούπες ζάχαρη

4 αυγά

1 κούπα γάλα

6 βανίλιες

2 κουταλιές αμμωνία

1-2 κρόκους αυγών

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε σιγά – σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε ένα -; ένα τα αυγά, το αλεύρι και τη βανίλια. Ζεσταίνουμε αρκετά το γάλα (όχι να κάψει) και το βάζουμε σε ένα μικρό μπωλάκι. Το κρατάμε πάνω από τη ζύμη και προσθέτουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε αφήνοντας τον αφρό που δημιουργείται να πέσει μέσα στη ζύμη και στη συνέχεια το αδειάζουμε όλο μέσα της. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο (γιατί έτσι πλάθονται πιο εύκολα τα κουλουράκια). Μετά πλάθουμε τα κουλουράκια και τα στρώνουμε σε απόσταση το ένα από το άλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με τον κρόκο ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 20 λεπτά.

0 σκέψεις σχετικά με το “Ετοιμασίες για το Πάσχα …”

  1. καλησπέρα Μαρία Έλενα, μέσα σε όλα, ήθελα να σε ρωτήσω, πότε λες
    να μπορέσεις να μου γράψεις δυο σχόλια για το βιβλίο μου; Σαν
    εκείνα που κατα καιρούς παρουσιάζεις;

    Μου αρέσει!

  2. Δημητρό

    Το βιβλίο δε το έχω διαβάσει ακόμα.

    Αλλά το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου θα το έχω διαβάσει και θα το
    παρουσιάσω από εδώ αλλά θα σου κάνω και σχόλια αλλά γιατί δύο;

    Φιλάκια …

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s