Ταξίδι στο όνειρο …

118668757263767400.jpg
Ακόμα ένας αγαπημένος προορισμός για μένα είναι τα Κύθηρα. Ένα νησί τόσο μαγευτικό αλλά και τόσο τέλειο που κανένας δεν μπορεί να πει πως δε του αρέσει.

 

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα βρίσκονται ανάμεσα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, στην αγκαλιά τριών πελάγων, του Ιονίου, του Κρητικού και του Αιγαίου. Ανήκουν διοικητικά στην Αττική ενώ ιστορικά και γεωγραφικά στα Επτάνησα. Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα έχουν έκταση 300 τ.χλμ. (279,5 τ.χλμ. τα Κύθηρα και 20,5 τ.χλμ. τα Αντικύθηρα).

Ο πληθυσμός των Κυθήρων είναι 3407 άτομα (1778 άνδρες και 1629 γυναίκες) και των Αντικυθήρων 45 (απογραφή 2001). Σήμερα τα Κύθηρα αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών αλλά και αρχαιολόγων και μελετητών, και μάλιστα την τελευταία πενταετία αποκαλύπτονται πολλά και σπουδαία στοιχεία για την ιστορία των δύο νησιών, που φαίνεται πλέον πως είναι γεμάτη εκπλήξεις.


Τα Κύθηρα αποτελούν το μοναδικό μέρος του πλανήτη μας όπου ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού (3.500 περίπου κάτοικοι) αποτελεί το 1/20 των Κυθηρίων που βρίσκονται εκτός νησιού και ίσως να το υπερβαίνουν, αφού κάθε κυθηραϊκό σπίτι έχει 5-6 άλλες συγγενικές οικογένειες που βρίσκονται εκτός Κυθήρων, ενώ έχει κατασκευαστεί στο νησί το σύμβολο του Απόδημου Κυθηρίου.

Σε σύγκριση με το μέγεθος του νησιού και τον αριθμό των Κυθηρίων οι Κυθήριοι πανεπιστημιακοί απανταχού της γης ξεπερνούν τους 50, ενώ πάρα πολλοί Κυθήριοι κατέχουν υψηλές θέσεις σε ξένες χώρες.


Το όνομα Κύθηρα (Τσιρίγο) έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα , ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος).

Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ακόμα και ο Αριστοτέλης (που παραδέχεται ότι το νησί λεγόταν Πορφυρούσα – λόγω της επεξεργασίας πορφύρας – αλλά στις μέρες του λεγόταν Κύθηρα) και ο Ξενοφώντας (στα Ελληνικά του χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη).

Ο Ισίδωρος (γεωγράφος του Α΄ μ.Χ. αιώνα) υποστήριξε μια «ανατρεπτική» άποψη, ότι δηλαδή το νησί έλαβε το όνομά του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα, μίλησε πρώτη φορά για τη σημασία του ρ. κεύθω και τη σχέση του με τη θεά και το νησί.

Κεύθω σημαίνει κρύβω τον έρωτα, ενώ εκείνοι που κάνουν έρωτα στο νησί (στο μέρος εκείνο, δηλ. τα Κύθηρα), ανακαλύπτουν το κρυμμένο ερωτικό πάθος.

Η ονομασία του νησιού συναντάται στον πληθυντικό ίσως από την ύπαρξη και των διπλανών Αντικυθήρων.

Ποια η σχέση όμως των δύο προσωνυμιών του νησιού, Κύθηρα και Τσιρίγο; Ύστερα από μελέτες και έρευνες φαίνεται ότι τα δύο παραπάνω ονόματα έχουν σχέση αλληλεπίδρασης, δηλαδή είτε ότι η μια ταυτίζεται με την άλλη είτε ότι η μια δημιουργεί την άλλη.

Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει περιοχή Κυθραία ή Κύθρα, όπου βρέθηκαν αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, ενώ η κοινή ονομασία της περιοχής είναι Τζυρκά (η σύνδεση και η συσχέτιση με το Κύθηρα – Τσιρίγο είναι μοιραία)!

Τελειώνοντας, τα δυο ονόματα του νησιού, Κύθηρα και Τσιρίγο, έχουν στενή σχέση και βαδίζουν χέρι χέρι στα σοκάκια της ιστορίας.

Αν φωνάξετε στο δρόμο Κύθηρα , μη νομίζετε ότι θα γυρίσει μόνο το νησί!.. Ιδού οι συνονόματοι του:

Μάθετε λοιπόν ότι Κύθηρα λέγεται ένας αστεροειδής, που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία, ενώ άλλο ιπτάμενο είδος που ακούει στο όνομα Κύθηρα, είναι κάποια κατηγορία λεπιδόπτερου.


Το όνομα του νησιού φαίνεται όμως ότι εκτός από τον ουρανό ζήλεψε και η θάλασσα, κι έτσι ορισμένα είδη οστρακοφόρων ή οστρακοειδών δανείστηκαν (για πάντα) το όνομα Κύθηρα.

Με την ίδια ονομασία υπάρχει κει είδος φυτού, και συγκεκριμένα είδος ορχιδέας, που καυχιέται για τους πολλούς χρωματισμούς του, όπως λευκό, κόκκινο, πράσινο ή καστανό.

Επιπροσθέτως, το όνομα Κύθηρα έχει δοθεί στη νήσο Ταϊτή (Νέα Κύθηρα), ενώ ήδη από το 18ο αιώνα έχει γίνει γνωστό από τους φημισμένους πίνακες του Βαττώ «Επιβίβαση στα Κύθηρα» και «Νήσος Κύθηρα», αλλά έγινε και κινηματογραφικό έργο «Ταξίδι στα Κύθηρα», ακόμα και τραγούδι, «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».

0 σκέψεις σχετικά με το “Ταξίδι στο όνειρο …”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s