Δυτικά του Νείλου

image001.jpgΣαν αναγνώστρια μου αρέσει να διαβάζω πολλά βιβλία. Ανάμεσα τους διάβασα και το βιβλίο της Πέρσας Κουμουτσή «Δυτικά του Νείλου». Διαβάζοντας την προδημοσίευση μου φάνηκε πολύ ωραίο βιβλίο και θέλησα να το αγοράσω.

Η υπόθεση εξελίσσεται στην Αίγυπτο στο κατώφλι της επανάστασης του 1952. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Αλεξάνδρα, μια κοπέλα που παρόλο που γεννήθηκε και ζούσε στην Αίγυπτο ήταν Ελληνίδα. Η Αλεξάνδρα ζει στην περιοχή του Ελ Ζαμάλεκ όπου μένουν ξένοι και Έλληνες πρόχουντες. Έχοντας μια φίλη την Αγγελική όπου μένει στο Έλ Μπουλάκ ξεκινάει για να την επισκεφτεί. Στην γέφυρα που χωρίζει τις δύο περιοχές γνωρίζει τον Αντελ Μόχιε ελ Ντιν αξιωματικό του Αιγυπτιακού στρατού. Μετά την γνωριμία τους αισθάνονται και οι δύο κάτι πρωτόγνωρο. Ο έρωτας επισκέπτεται και τους δύο και κάνει τις καρδιές τους να σκιρτάνε ο ένας για τον άλλον. Αναπτύσσεται μια σχέση μεταξύ τους παρόλο τις διαφορές που τους χωρίζουν. Όμως αυτό που δεν κατάφεραν οι διαφορές τους το καταφέρνουν τα γεγονότα της επικείμενης επανάστασης και χωρίζουν.

Η Αλεξάνδρα παντρεύεται τον Έλληνα παιδικό της φίλο Κωνσταντίνο πιστεύοντας πως θα τον ξεχάσει. Όμως δεν συμβαίνει αυτό γιατί η αγάπη της για τον Αιγύπτιο αξιωματικό είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι πίστευε.

Μετά από διάφορες συμπτώσεις ξαναβρίσκονται με τον Αντέλ. Της εξηγεί πως ήταν άμεση ανάγκη να εξαφανιστεί και πως ποτέ δεν έπαψε να την αγαπάει. Έτσι ξεκινάνε να συναντιούνται και να χαίρονται τον ερωτά τους. Όμως μετά από καιρό ο Αντέλ της ζητάει ή να χωρίσει και να παντρευτούν ή να χωρίσουν οι δύο τους για πάντα.

Η Αλεξάνδρα δεν μπορεί να προδώσει τους γονείς της και τα πιστεύω της και να παντρευτεί έναν Αιγύπτιο αξιωματικό και χωρίζουν. Συνεχίζει να ζει με τον άντρα της χωρίς αγάπη ή έρωτα μέχρι που αυτός συλλαμβάνεται για ανατροπή του καθεστώτος. Πάει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και παρακαλεί τον Αντέλ να τον σώσει αλλά αυτός της λέει πως δε μπορεί να κάνει τίποτα γιατί για ότι κατηγορείται ο άντρας της το έχει διαπράξει.

Μετά από αρκετά χρόνια η Αλεξάνδρα βρίσκεται στην Αθήνα καθώς υποχρεώθηκε το 1961 να εγκαταλείψει την Αίγυπτο με την οικογένεια της. Ο πρώην σύζυγος της ο Κωνσταντίνος μετά την αποφυλάκιση του πήγε στην Γερμανία όπου παντρεύτηκε μια Γερμανίδα και απέκτησαν ένα αγοράκι. Ο Αντέλ έμαθε πως δε παντρεύτηκε ποτέ, προβιβάστηκε σε υπουργό και πριν από λίγα χρόνια πέθανε από ανίατη ασθένεια.

Αυτό το βιβλίο μου άρεσε και το συστήνω ανεπιφύλακτα γιατί έμαθα κάποια γεγονότα για την ιστορία της Αιγύπτου κατά την επανάσταση του 1952 σχετικά με τους Έλληνες που ζούσαν εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s